Endress+Hauser Invests in a Customer Experience Centre in Burlington

Endress+Hauser Canada is investing in a sustainable, $28 million, Customer Experience Centre in Burlington, Ontario designed by mcCallumSather.

The new two-storey, 47,000 square-foot facility will target net zero energy, the Zero Carbon Building Standard and Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Gold through the Canada Green Building Council (CaGBC).

According to Endress+Hauser, this endeavor will be a first by a private company in Canada to pursue all three certifications at once.

“We’re pleased to see the continued momentum for both LEED and the new Zero Carbon Building Standard,” says Mark Hutchinson, vice president of green building programs at Canada Green Building Council. “Endress+Hauser, like many other forward-thinking organizations, recognize the value of third-party certification as a demonstration of their commitment to sustainable, green building. By pushing for zero carbon, they are on the leading edge of sustainable design and development.”

Plans to achieve net zero energy and zero carbon emissions include the integration of a high-performance building envelope, triple-glazed curtain wall, and a reflective roof with double-sided solar panels.

The building environment will be maintained by heat pumps­ supplemented by a geothermal system. An exterior water feature will use the rainwater harvesting system, and most electrically powered systems will be turned off at night.

“Our goal is to create an exceptional facility in all respects that will not only be sustainable on the day it opens, but will still be considered as such decades from now,” says Anthony Varga, CEO and General Manager, Endress+Hauser Canada Ltd.

The facility will be built on a four-acre site, near Endress+Hauser’s current location, with a goal to function off the hydro grid.

As a full-fledged Customer Experience Centre, the space will feature the company’s second Process Training Unit (PTU), a calibration laboratory, and an expanded workshop and a training center.

Inside of the building the design team created an open plan concept incorporating interactive client zones, demonstration installations, and calibration labs, which showcase the company’s equipment solutions..

“Typically institutions have pioneered highly sustainable buildings. For a private company to make the investment in zero carbon design shows incredible ambition and foresight. The key to completing a project of this complexity is to work as an integrated team. This specialised approach and commitment from our client will result in a one-of-a-kind net zero facility that changes the standard for this global company,” says Drew Hauser, Director, mcCallumSather.

The new facility broke ground on August 29th, with occupancy planned in the fall of 2020.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

single-podcasts