4th Street SW Underpass

In 2015, Marc Boutin and his team — marc boutin architectural collaborative (MBAC) — were entrusted with an unusual task, that of revitalizing an important urban passageway, the 4th Street SW Underpass.

View towards CPR rail corridor
Photo credit: Bruce Edward Statham/yellowcamera

Internationally known artist Krzysztof Wodiczko joined the team as well as Boston-based studio INVIVIA. Four years later, long-time design champion and city councilor, Druh Farrell, described the transformed infrastructure as “a place of delight and wonder.”

MBAC has been at the forefront of Calgary’s recent transformation, with inspiring urban projects such as Memorial Drive, Poppy Plaza, and C-Square. Today, with its towers designed by Foster and BIG, and with Snøhetta’s Central Library, Calgary may not yet be the country’s top design destination, but it is definitely worth a visit.

View towards Downtown
Photo credit: Bruce Edward Statham/yellowcamera

The underpass, a familiar feature of Western Canadian cities, is a modest yet essential type of urban infrastructure. Calgary’s core, very much shaped by the advent of the railway in the 1880s, is still cut in half by the major rail corridor, which separates the city’s Downtown from the adjacent Beltline neighborhood. From the south, access to the center, for pedestrians, cyclists, and car drivers, is only possible through the sunken ‘gateways’ of the underpasses.

Although these underpasses were initially conceived as a mechanism for safe movement, they have ironically come to embody some of Calgary’s most uncomfortable public spaces. The two-block stretch of the 4th Street SW underpass was no exception. In 2010, when Calgary released its set of Urban Design Guidelines for downtown underpasses, it identified this particular underpass as a priority project.

Night view
Photo credit: Bruce Edward Statham/yellowcamera

Limited accessibility, poor lighting conditions, particularly at night and during the winter, pedestrian safety, and overall deterioration called for a radical solution, one that would provide a safe, comfortable, and engaging public space.

MBAC’s proposal for the 4th Street SW Underpass was founded on the notion of reclaiming a ‘space of removal’ and turning it into a ‘space for conversation.’ Their design responded to a narrative they developed for this two-block long underpass, which goes under the Canadian Pacific Railway (CPR) rail corridor and 9th Avenue.

As pedestrians walk down towards the first segment of the underpass, they go through a ‘Space of Anticipation,’ followed by a ‘Space of Reflection.’ The middle section, open to the sky above, becomes the ‘Space of Conversation.’ The introduction of animated light and color effects, responding to the flow of people going through the double underpass, was meant to create an evocative and timeless experience.

Translucent resin veil, detail
Photo credit: Bruce Edward Statham/yellowcamera

The effects are produced by thousands of LED lights, located along the 87-meter walls on either side of the underpass. A sophisticated custom detection technology software, which generates an abstract representation of passersby’s movements, was developed by Boston-based INVIVIA consultants. Cameras sense pedestrians, as they enter the underpass, and project their shadows diagonally across, on the facing wall. According to artist Krzysztof Wodiczko, “this interactive light installation creates an impression of seeing ourselves the way we are seen by others when observed from across the underpass.”

Materials were selected for their ability to reflect, diffuse, and ‘catch’ light. The envelope designed to house the interactive lighting installation includes a reflective aluminum ‘exoskeleton,’ on the public side, an 8mm layer of tempered, laminated safety glass with a translucent interlayer for light diffusion, a thermoformed, translucent polycarbonate panel, and a supporting subframe of galvanized steel, hung from the existing concrete infrastructure.

Detail of interactive wall showing abstract silhouette
Photo credit: Bruce Edward Statham/yellowcamera

Particular attention was paid to ensure that this public art installation would be performative not only at night but also during daytime. The lighting system’s components are located within the new envelope, behind the protective surfaces. The wall itself is designed as a series of panels so that each individual LED fixture can be accessed, serviced, or replaced.

Citizens were given various opportunities to participate in the creative process, identifying issues within the existing site, finding collective solutions, and influencing the project as it progressed. Models and mock-ups served as key tools for coordinating with consultants and suppliers, as well as for communicating the project’s feasibility to the City of Calgary’s internal stakeholders.

Credits
Client: The City of Calgary
Budget: $6.7 million
Architecture: the marc boutin architectural collaborative inc. (MBAC)
Media art and narrative: Krzysztof Wodiczko and Allen Sayegh/INVIVIA
Interaction design and implementation: INVIVIA
General Contractor: Pomerleau
Lighting/Electrical: Nemetz (S/A) & Associates Ltd / SMP Engineering
Structural: Entuitive Engineering

You might also like

Comments are closed.

single-podcasts