Bloorview Research Institute at Holland Bloorview Kids Rehabilitation Hospital

Bloorview Research Institute at Holland Bloorview Kids Rehabilitation Hospital

Holland Bloorview Kids Rehabilitation Hospital recently underwent a historic expansion of its Bloorview Research Institute (BRI).

Designed by Gow Hastings Architects, the expansion involved a newly constructed, 11,000-square-foot research tower.

The BRI is now home to the largest concentration of pediatric disability research in the world, through its new facilities, equipment and talent.

Bloorview Research Institute at Holland Bloorview Kids Rehabilitation Hospital

The new wing of Holland Bloorview Kids Rehabilitation Hospital connects to the existing fourth floor of the BRI via an open and accessible flex-space. This acts as a public “front porch” for informal interactions and leads to communal and interdisciplinary Discovery Hubs which feature fully-reconfigurable design elements for research.

Linear pendant lighting in high-performance hubs was also strategically placed to create optimal illumination while also complementing the overall aesthetic of the research spaces.

Bloorview Research Institute at Holland Bloorview Kids Rehabilitation Hospital

The expansion also includes a renovation of the existing 17,000-square-foot research space. One of the standout features of the expansion is the introduction of multipurpose pods which are adorned with a pattern of green hues on curved glazing. They also incorporate walnut veneer. Frosted globe pendant lighting inside the pods aim to add an elegant touch.

Bloorview Research Institute at Holland Bloorview Kids Rehabilitation Hospital

A strong emphasis on biophilia is present throughout the facility’s open spaces, with the use of nature-inspired colours and views. This connection to nature aims to create a calming and soothing atmosphere. Dropped ceilings in muted pastel tones have also been incorporated to create a sense of well-being.

The team designed features for the BRI that surpass AODA guidelines including extra wide doors and hallways, door operating devices along busy pathways, colour contrast between walls, floors, and doors to facilitate navigation for the visually impaired.

Bloorview Research Institute at Holland Bloorview Kids Rehabilitation Hospital

The project’s goal was to create a strong bond with the natural environment while minimizing its impact.

The research tower’s reflective aluminum soffit expands the hospital’s outdoor space, and mirrors the surrounding nature. A fully-accessible playground for children is located on the hospital’s west side.

Bloorview Research Institute at Holland Bloorview Kids Rehabilitation Hospital

The project was designed to a high standard for sustainability, incorporating low-energy footprint materials to support scientists and researchers with spaces that help improve children’s lives.

You might also like