Chalet in Oka

Montreal-based studio Paul Bernier Architecte designed a home that overlooks a picturesque lake northwest of the city. The owners of the chalet are sailing lovers and outdoor enthusiasts who acquired this land on Lac des Deux-Montagnes in Oka, Quebec, an area renowned for its sailing club and its exceptional body of water.

Photo credit: Raphaël Thibodeau

Photo credit: Raphaël Thibodeau

The home is defined by the 100-year flood line in its area, which presented a major challenge for the architects. The perimeter defined by the flood line and various setbacks sculpted the footprint of the building which gave it its particular shape.

The cottage had to be small, but optimized, according to the needs of the clients and the characteristics of the site. It is perceived as a wooden box protected by a large white roof, which supports an elliptical volume suggesting the shape of a boat advancing towards the lake. Inside, the master bedroom occupies the bow of this boat, with its series of steel columns supporting the roof, and offering an overlooking view of the lake and the sunset.

Photo credit: Raphaël Thibodeau

Photo credit: Raphaël Thibodeau

The homeowners have nicknamed the cottage “Le bateau dans les arbres” (the boat in the trees). Seen from the quiet road in front of the property, the unusual shape of the chalet intrigues passers-by and animates the neighborhood.

At the front, on the ground floor, a large window covered with spaced cedar slats gives the façade a semi-transparent effect, while protecting the privacy of the occupants. The large slatted panels slide out, allowing the occupants to open or close the street-facing façade. In the open position, a sliding panel also provides privacy to the veranda overlooking the lake. 

At the rear, a large window opens the ground floor living spaces to the beach and the lake view. In summer, when the sliding doors are open, the wind blows through the window veils, providing the sensation of sailing on the lake.

The large white roof, supported by thin painted steel posts, extends well over the front, side, and back, protecting the interior from overheating. It also creates a large veranda that is sheltered from the rain, and protects a terrace at the back that juts out onto the land like a dock on the lake. This roof is covered with a green roof and a terrace accessible from the master bedroom, offering views overlooking the lake.

Technical sheet
Construction completion : 2021
Architecture team : Paul Bernier, Anick Thibeault, Alexandre Bernier, Francis Martel-Labrecque
Structural engineer : Alain Mousseau (Calculatec)
Photos : Raphaël Thibodeau

You might also like

Comments are closed.

single-podcasts