Cité Angus II

Photo credit: David Boyer

Cité Angus II, by Ædifica, is a multi-residential project located at the head of the central block of the Technopôle Angus, an urban requalification project orchestrated by the Société de développement Angus (SDA).

The Technopôle Angus, is located on the outskirts of Montreal’s Rosemont-La Petite-Patrie district, and is part of an integrated approach to sustainable development, revitalization, and access to home ownership for families. The district features a combination of green spaces, public squares, restaurants, local shops and services, office space, and residential buildings.

Certified LEED Neighbourhood Development Platinum, the Technopôle is a response to the challenges of housing shortages and the exodus of families to the Montreal suburbs.

The Block 4 project, known as Cité Angus phase II, is a 6-storey building with 88 condominium units, which include two small commercial premises on the first floor facing the public square.

Photo credit: David Boyer

The project’s major challenges included the heterogeneity of the surrounding building context, the desire to offer each building its own identity, and that a dense program was to be implemented on a cramped site with an atypical shape. The challenges, however, transformed into an opportunity for innovation.

The project, which was completed in 2023, is now aiming for LEED for Homes Gold certification and has been designed with sustainability in mind, but also with a commitment to prioritize the quality of life of the community it serves. It also adheres to the principles of land development based on well-being and sharing.

The building takes the form of two volumes facing each other, which give way to an inner courtyard running through its center. The courtyard with its pedestrian walkway, private spaces, and landscaping allows permeability with the urban fabric, and encourages human appropriation at the center of the site.

Photo credit: David Boyer

This green space is a ground for social interaction between users and offers a safe environment. From the interior courtyard, visitors will see a monumental spiral staircase at the center of a network of exterior passageways, extending across all floors. This architectural staircase enables residents to access their homes directly from the public space.

Photo credit: David Boyer

The design choices support the project’s main guidelines which include density, diversity of residential typologies responding to evolving needs, access to natural light and quality views, biophilia, and the integration of outdoor spaces on the scale of today’s families.

To achieve all design objectives, the building envelope was designed to offer two distinct treatments, depending on its location: on the exterior façades, directly interfacing with the urban context, and on the façades facing the interior courtyard.

Photo credit: David Boyer

On the exterior façades, a second skin of metal, inspired by the district’s industrial heritage, follows the rhythm of the balconies. The metal mesh applied close to the building envelope runs along and livens up the façade, with balconies projecting onto Rue Augustin-Frigon.

On the other façades facing outwards from the site, the same metal mesh is detached and moves away from the exterior wall envelope, which gives way to corridors and balconies that extend around the entire perimeter of the building. This double skin acts as a railing for the balconies and ensures privacy for residents.

On the façades facing the inner courtyard, the walkways clad in a second skin are interrupted which was done to maximize the amount of natural light entering the apartments.

The light-coloured metal cladding of the envelope, as well as the bright copper colour of the railings on the walkways in the inner courtyard, contrast with the public interfaces.

The materiality of the staircase, coloured with a metallic coating gives it a character reminiscent of the spiral staircases of typical Montreal backyards.

Photo credit: David Boyer

The development of the housing units has been designed to ensure the versatility and adaptability of the spaces as well as to reflect the diversity of today’s family needs.

Throughout the building, some units are on two levels, some are walk-through, some are accessible via the exterior corridor system, and others via a central interior corridor served by an elevator.

Photo credit: David Boyer

The heating and cooling system, both private and common to the building, is connected to an energy loop, which ensures exchanges of thermal loads between all the buildings forming part of the Îlot Central ecosystem. This loop will reduce the greenhouse gas emissions associated with heating and air-conditioning in the overall project by 26 per cent.

 

Technical sheet:

Client: Société de Développement Angus
Architect and Interior Designer: Ædifica
General Contractor: Sidcan
Civil, Mechanical & Electrical Engineering: Desjardins Experts Conseils
Energy loop: Energere
Fire Protection Services: Les Services de P.I. CP inc.
Landscape Architecture: NIP Paysage
LEED for Homes Consultant: Écohabitation
Structural Engineering: Leroux+Cyr
Photos: David Boyer Photographe
Net Surface Area: 38 000 m²

 

You might also like