Corten Pavilion

The Clémentine-de-la-Rousselière’s pavilion is placed in a park of the Rivière-des-Prairies/Pointe-aux-Trembles’s district, bordered on one side by the St-Lawrence river and on the other by the Notre Dame street.

Photo credit: Martin Girard

The project provides new spaces for local Scouts and Baseball Associations to have offices and locker rooms, and includes a multi-purpose community hall for local events.

Les Architectes Labonté Marcil designed the pavilion to rationalize space; a simple rectangular volume makes it possible to access the different functions from the outside. The large roof edges create protected passages to overcome the absence of internal distribution.

Photo credit: Martin Girard

Photo credit: Martin Girard

According to the developers, no existing roof system allowed the use of Corten steel cladding on a wall and roof, in perfect continuity. The architects have therefore developed in partnership with a manufacturer a variation of a metal wall panel system for the pavilion roof.

This technique, installed on an insulated sealing system, is equipped with openings to evacuate the condensation and to drain it.

Photo credit: Martin Girard

Photo credit: Martin Girard

On the flat roof, the decking tapers towards an integrated gutter, which defines a ridge of fineness of 200 mm. This particular coating was chosen for the sake of sustainability related to the problem of vandalism.

Steel was chosen for the structure, and to raise the public’s awareness of the environment by intentionally leaving columns, wall decking and ceilings exposed.

Photo credit: Martin Girard

Photo credit: Martin Girard

The layout has been carefully chosen to fit in the site so as to respect the natural elements of the park. Several months of study were required concerning the protection, the transplantation and the planting of new trees. The final implantation was adjusted in function of the nature presences.

The positioning of the internal function are in relation with their extension in the park: the baseball flap (cloakroom, office, storage), towards the baseball court and the scout flap near the landing stage and the outdoors spaces used by the scouts. The main room is oriented to the river with a maximal framing of this last one.

The use of a thin mill roof in the wood structure highlights the delicate roofline. The interior wood frame is intact due to the hidden centerpiece ventilation system.

The sheaths are in roof boxes that can be distribute in each room. Two zones with low ceiling make the distribution to the main room, while the power supply and the plumber system pass under the slab.

You might also like

Comments are closed.

single-podcasts