Îlot Balmoral

The Îlot Balmoral, a 13-storey mixed-use office building commissioned by the Société d’Habitation de Montréal (SHDM), rises as a testimony to Montréal’s creative economy.

One of the final major developmental pieces of the ‘Quartier des Spectacles’ in downtown Montréal, the Provencher_Roy designed structure sits adjacent to Place des Festivals, and is the new home of the National Film Board of Canada (NFB) and UQAC’s École des arts numériques, de l’animation et du design (NAD School).

Photo credit: Stéphane Brügger

“We proposed four visions of what an office building specifically designed for a cultural economy could look like, and Îlot Balmoral was selected to echo the very vibrant, dynamic nature of the district,” explains architect Claude Provencher, founding partner at Provencher_Roy. “The Quartier des Spectacles is a cultural centre of activity that is now almost complete in its revitalization and transformation of the urban fabric surrounding Place des Arts.”

On the surface, Îlot Balmoral is a highly dynamic structure rising up from the urban fabric. The almost perfect cube is very clean and slick, and is wrapped in exterior glass that was carefully selected for its white frit pattern and translucent panels.

Photo credit: Stéphane Brügger

The exterior positions the façade as a potential giant screen against which projections of Quartier des Spectacles initiatives can be presented. The glass façade provides an enormous infusion of light into the building, while the frit pattern serves to control thermal heat gain inside of the building, which meets the firm’s LEED Gold sustainability objectives.

The exterior façade’s infusion of light highlights a large internal atrium, carved diagonally through the centre of the building to create two volumes. The firm oriented the cut based on the site’s previously existing pedestrian flow.

Photo credit: Stéphane Brügger

To delineate the cut, and to make the building’s mark on the skyline, a bright red external fold contrasts against the glass exterior. The colour was chosen as an echo of the cultural branding materials of the Quartier des Spectacles, and serves to distinguish Îlot Balmoral from the functions of more traditional office towers in the district.

As a nod to Îlot Balmoral’s importance to Montreal’s creative scene, the National Film Board of Canada signed on as the building’s core tenant. Celebrating 50 years of film excellence, the Canadian institution was looking to modernize and transform their facilities, and the move included the reinstallation of the NFB logo in the new lobby.

Photo credit: Stéphane Brügger

“The NFB signing was proof of concept for us that architecture can redeploy and reprogram how neighbourhoods are defined, not only on a visual or physical level, but also in its role as a centre of cohabitation,” says Provencher. “Several other cultural organizations have since signed leases, and Îlot Balmoral is becoming the creative hub that we envisioned.”

Without requiring any significant changes to the architecture, Provencher_Roy redesigned four floors of Îlot Balmoral for the NFB in order to accommodate their technical requirements, including editing rooms and the hosting of state-of-the-art equipment. They also built a brightly lit white staircase leading up to the NFB offices, located directly under the red canopy of the building’s main entrance.

Photo credit: Stéphane Brügger

Above the lobby level, the open atrium is framed by brightly lit offices. Pedestrian bridges on every level connect the building’s two volumes, crossing the atrium and providing spectacular views of the surrounding cityscape, with a backdrop of Montreal’s landmark Mont Royal. The northeastern volume floats one storey higher than the southwestern volume, and the latter hosts a rooftop greenspace with breathtaking city views that is designed for outdoor events.

“It was a particularly interesting experience, driven by our client’s eagerness to achieve something spectacular,” says Claude Provencher. “Beyond the functionality of the individual spaces of the built environment, we believe that Îlot Balmoral captures and incorporates the vibrancy of the district.”

Technical sheet
Architects: Provencher_Roy
Location: Montréal, Canada
Client: Société d’habitation et de développement de Montréal (SHDM)
Surface Area: 27,850 m²
Year: 2019
Contractor: Construction Management: Groupe TEQ
Electromechanics: Dupras Ledoux ingénieurs
Structure: Nicolet Chartrand Knoll Ltée
Acoustic: Davidson Legault
Lighting: CS Design
Other Collaborators: AECOM / Exim / Go multimédia / Technorm
Certification: Candidate for Gold LEED-NC Certification
Photographer: Stéphane Brügger

You might also like

Comments are closed.

single-podcasts