Sechelt Hospital

With extensive consultations with the Sechelt Indian Band, Perkins+Will collaborates on the renovations and additions at Sechelt Hospital (previously known as St. Mary’s Hospital) for the Sunshine Coast’s acute-extended care facility.

The Vancouver office of Perkins+Will, in association with Farrow Partnership Architects Inc., was retained by Vancouver Coastal Health to provide an addition to accommodate their expanded emergency, diagnostic imaging, ambulatory care and special care services.

The new facility will provide additional in-patient accommodation, including two new floors of in-patient bedrooms with all single occupancy and single-handed rooms. The identified intent included the construction of a new structure to house these services and allow the renovation of vacated space to increase outpatient capacity.

The LEAN principles for healthcare were employed throughout the planning of the new addition. Hospital staff requested the incorporation of a parallel and separate circulation area to enhance privacy and isolate sensitive movements.

Upon completion of this redevelopment project—with the increase in available beds and the modernization of the health services available at this facility—the main project goals of providing positive outcomes for patients and improving efficiency and effectiveness of hospital operations will be achieved.

It is one of the few hospitals to have operable windows in all clinical and inpatient areas throughout the hospital that has received significant positive feedback from staff on this feature. A perceived perk by staff for something that should typically be common practice in health environments. The project is one of the first recent hospitals in B.C. to incorporate point-of-care stations at each inpatient bedroom, allowing supplies to be loaded on the corridor side of the room and be accessed from within, creating effective restocking processes and reducing staff foraging time for needed items.

The nursing units have been shaped in a bent ‘hockey stick’ shape to increase sight lines and reduce travel distances. A public access interior ‘porch’ corridor was created, separating it for the staff circulation/work areas to increase effectiveness. Skylights and clerestory windows were put into the ER area to increase staff effectiveness and alertness due to the affects of daylight over a work period.

Green features:
  • Entire site targeting net carbon reduction
  • Geo-exchange system
  • Exhaust air recovery ventilation
  • Photovoltaic array
  • Solar shading
  • Manual / occupancy sensor lighting
  • Operable windows
  • High performance envelope
  • Radiant slabs for heating and cooling
  • Green and white roofs – patients look out over the green roof
  • 40% energy savings compared to a LEED Gold Certified building (Abbotsford Regional Hospital)
  • Targeting LEED Gold (Current scorecard shows 49 points. LEED Platinum is 51 and higher).
  • 75% of spaces have access to daylight
  • Over 50% of wood used is FSC certified – meets BC wood mandate
You might also like