Tyvek Lighting Installation

STACKLAB’s Tyvek lighting design was created for a beer hall in Toronto’s stackt market, a community-focused industrial retail hub made of over one hundred shipping containers.

The design team embraced the temporary nature of the stackt market by using only widely available, recyclable, or reusable materials for the design intervention.

Photo credit: Rajeshta Julatum

The approach addressed several project parameters, most notably a limited construction timeline and a limited overall project life-span. Three tenets defined the Temporary Tyvek Lighting Installation:

1) utilizing materials that can be re-deployed in a purposeful way after the project concludes,

2) elevate inexpensive, readily available construction materials through design and

3) design a simple system that can be easily implemented by general trades.

Photo credit: Rajeshta Julatum

High-density polyethylene Tyvek house wrap was selected as the base material for the installation as it met the above-noted criteria, as well for its innate light diffusing qualities that comes in off-the-shelf roll sizes that offer a productive cutting yield for this scale of the installation.

The Final Design transformed what would have been a drab metal shed, typically found on industrial farms, into an intimate, inviting place by subtly transforming the space with lighting and plant-based installation.

Photo credit: Rajeshta Julatum

The design elevates inexpensive, readily available, and re-usable, construction materials. Made of OSB strips from which hang folded Tyvek house wrap that holds custom LED fixtures, it lowers the perceived ceiling height. At the same time, the vegetation, chosen for its suitability in a low-light environment, covering the top of the shipping containers and lining the walls softens the hard edges of the space.

As a result, the industrial feel of the superstructure vanishes and transforms the space into something more closely fitting what one would expect from a beer hall, drawing people inside into this space in rainy weather as well as during the winter months.

“Ultimately the goal with this project was to spark a critical dialogue and get people to start thinking about what underused, neglected, and fenced-off sites found across the city could be transformed into, with a little goodwill, some funding, and a lot of creativity,” said the design team.


Data Sheet

Official Project Name: Temporary Tyvek Lighting Installation
Location: Toronto, ON
Client: Stackt Market
Project Manager: Jeffrey Forrest
Design team: Jeffrey Forrest, James Munroe
Installer: Michael Nuttall (Astound)
Project sector: Restaurant
Photographer Etc.: Rajeshta Julatum

You might also like

Comments are closed.

single-podcasts