Reserve Properties and Westdale Properties Reveal Full Design Plans for Untitled

Complete design and development plans for untitled, a collaborative project by Reserve Properties and Westdale Properties with Pharrell Williams have been released. The renderings are the result of a multi-stage process that saw Reserve,  Westdale and Williams working alongside architects from IBI Group and designers from U31.

Rendering of untitled (Image Credit: Norm Li)

“The decision to work with Pharrell was born out of a desire to do something unique for our future residents, the city and architecture as a whole. We believed by bringing in a cultural icon with vision and ideation from outside the realm of real estate it would allow us to break the mold in terms of what has traditionally been done in multi-residential development in Toronto,” said Sheldon Fenton, Chief Executive Officer, Reserve Properties, at this morning’s press conference.

The two-tower residential development will include 751 condominium suites ranging from studios to three bedrooms as well as 32,000 square feet of amenity space.

Rendering of untitled (Image Credit: Norm Li)
Rendering of untitled (Image Credit: Norm Li)

The team developed a set of principles that became integral to the overall design process. These included creating spaces with a conscious understanding of how people will feel within them, focusing on design that is both aesthetically inspiring but also purposeful in its function, and incorporating a feeling of natural elements throughout the spaces.

The seed for untitled’s architecture is rooted in lead architect Mansoor Kazerouni of IBI Group’s cultural background. Kazerouni introduced the concept of a jugalbandi, a performance in Indian classical music featuring an intricate duet between two solo musicians.

The term translates to entwined twins and for Kazerouni, a jugalbandi informed how his work could entwine with sound waves from one of Pharrell’s songs. Using parametric design, the sculpted, fluid form of the balconies follows the wave pattern of Pharrell’s hit song Gust of Wind.

Rendering of untitled (Image Credit: Norm Li)
Rendering of untitled (Image Credit: Norm Li)

Rather than projecting a lifestyle onto the residents, the goal was for each individual space to serve as a backdrop to the user’s own experience. The result is an exploration of the interplay between nature, essentialism and Japanese inspired minimalism using a palette of plants, water, light and form.

In the lobby, a deep charcoal stone used on the floor wraps up along the walls while a cascading water feature evokes feelings of energy and movement from the arrival hall to the concierge.

Rendering of untitled (Image Credit: Norm Li)
Rendering of untitled (Image Credit: Norm Li)

An amenity program with a series of indoor and outdoor spaces that include a co-working garden lounge, screening room, active fitness centre, kids club, a rec room, social lounge and private dining with a sake tasting area extends throughout the building’s ground floor and onto the upper levels.

“To me, the key elements were water and space. With water moving in the building the way it does, there’s this continuous flow of motion that’s recharging to people. Certain places just hit us as humans, reminding us that we’re alive,” says Williams.

As part of the block master-plan, the development team will also build a separate 413-unit purpose-built rental building adjacent to untitled, along with a new public park. The rental building will contain 200 affordable housing units, 165 mid-range units, and 49 market units.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

single-podcasts