Reserve Properties and Westdale Properties Unveil Design Plans for untitled

Reserve Properties and Westdale Properties have released design and development plans for untitled, a two-tower residential development with a shared podium, at Yonge and Eglinton.

Image credit: Norm Li

The designs are the result of a multi-stage process that saw Reserve and Westdale collaborating with Pharrell Williams, alongside architects from IBI Group and designers from U31.

Untitled will contain 751 condominium suites ranging from studios to three bedrooms as well as 32,000 square feet of amenity space.

The development team will also build a separate 413-unit purpose-built rental building adjacent to the tower, containing 200 housing units, 165 mid-range units, 49 market units, and a new public park.

The seed for untitled’s architecture is rooted in lead architect Mansoor Kazerouni of IBI Group’s cultural background. Kazerouni introduced the concept of a jugalbandi, a performance in Indian classical music featuring an intricate duet between two solo musicians.

The term translates to mean entwined twins and for Kazerouni, a jugalbandi informed how his work could entwine with sound waves from one of Pharrell’s songs.

Using parametric design, the sculpted, fluid form of the balconies follows the wave pattern of Pharrell’s hit song Gust of Wind, articulating the building as a visual abstraction of music.

Image credit: Norm Li

“We arrived at the concept fairly early in the process and worked with Pharrell to select a song that really meant something to him and could help bring this idea to life. There is a sophisticated, elemental feel to the building, which is why Gust of Wind works so well,” said Kazerouni. “Once we had the song, there was a lot of testing and iterating to find the right notes that would produce the most fluidity. What’s cool is as you go around the building, no two faces are the same. They all represent different moments from Gust of Wind.”

A natural stone podium follows the same rhythmic pattern of the tower, anchoring the building on the site. In the courtyard, a Japanese maple tree grows out of a slate, rock water feature, offering a pop of colour framed against the dark stone backdrop.

Image credit: Norm Li

Interior spaces, helmed by Kelly Cray of U31, aimed to articulate notions of universality throughout the common areas, amenities and suites. Rather than projecting a lifestyle onto the residents, the goal was for each individual space to serve as a backdrop to the user’s own experience.

Image credit: Norm Li

“There was a real evolution to the process working with Pharrell and the whole team, from where we started with the interiors and where we ended up,” said Cray. “The palette is fairly unique in how it emphasizes darker tones balanced with natural materials. They combine to create these really compelling environments. Everything is engineered towards supporting the function of the room. When we transition into the gym or the rec room, the palette shifts to brighter tones in specific spaces to encourage activity and play.”

Image credit: Norm Li

In the lobby, a deep charcoal stone used on the floor wraps up along the walls while a cascading water extends through the arrival hall to the concierge.

Image credit: Norm Li

An amenity program that includes with a co-working garden lounge, screening room, active fitness centre, kids club, a rec room, social lounge and private dining with a sake tasting area stretches throughout the building’s ground floor and onto the upper levels.

“To me, the key elements were water and space. With water moving in the building the way it does, there’s this continuous flow of motion that’s recharging to people. Certain places just hit us as humans, reminding us that we’re alive,” said Williams.

Image credit: Norm Li
You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

single-podcasts